Selasa, 7 Ogos 2018


AYAM GULAI ASAM TEMPOYAK

JANGAN DICUKUR ATAU DICABUT... INILAH PENYELESAIAN YANG TEPAT HILANGKAN BULU KETIAK HANYA DALAM 2 MINIT SAHAJA

📝  _Dengan bantuan kaedah alami ini, kamu pun boleh mendapatkan kulit ketiak yang bersih dan tanpa rasa sakit. Semua bahan yang digunakan di dalamnya pun penuh dengan mineral, vitamin, dan antioksidan.Rawatan alami berikut berdasarkan gula waxing yang telah digunakan oleh wanita di Timur Tengah selama beratus-ratus tahun. Berikut resipi dan cara penggunaannya :_


*Lemon dan Gula*

Cukup membuat campuran yang terdiri daripada satu sudu makan gula dan dua sudu makan lemon dalam rangka menciptakan ubat. Selepas itu, letakkan ubat pada ketiak dan menerapkannya dalam arah yang sama dengan rambut yang tumbuh di sana.

 Setelah selesai, gunakan kain basah yang bersih untuk mencuci kawasan itu. Lakukan prosedur ini dua kali seminggu. Kaedah ini akan membolehkan penyingkiran rambut perlahan dan beransur-ansur dari daerah ini.


*Telur dan tepung jagung*

Gunakan satu sudu makan putih telur dan satu setengah sudu makan tepung jagung untuk membuat pasta tebal. Masukkan pasta langsung pada ketiak dan biarkan seperti itu sehingga menjadi kering sepenuhnya. Selepas itu, gunakan air suam untuk mencuci pasta dari kulit ketiak.


*Susu dan Kunyit*

Mengambil sejumlah kecil kunyit dan campurkan dengan dua sudu makan susu mentah. Sapukan campuran ini pada ketiak.

Tunggu sekurang-kurangnya 15 minit dan selepas itu, gunakan air suam untuk membilas campuran.Nah, itulah beberapa cara semulajadi yang boleh digunakan untuk menghilangkan bulu ketiak tanpa perlu mencabut, mencukur dan waxing di salon kecantikan.






RESEPI AYAM GULAI ASAM TEMPOYAK

BAHAN-BAHAN:
1 kg ayam | potong kecil, cuci dan tos
2 sudu makan tempoyak
2 batang serai | titik
5 tangkai daun kesum | ambil daun sahaja
1 kuntum bunga kantan | jika suka
1 keping asam gelugor | jika tempoyak kurang masam
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR:
15 biji cili padi
3cm kunyit hidup

CARA MEMASAK:
1. Campurkan bahan kisar bersama tempoyak dan ayam.
2. Gaul rata dan tambahkan sedikit air.
3. Renehkan di atas dapur menggunagakan api sederhana.
4. Setelah mendidih, masukkan serai, daun kesum, bunga kantan.
5. Jika kurang masak, tambahkan asam gelugor.
6. Kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
7. Setelah ayam empuk, tutup api dan sedia dihidangkan.

INFO CHEF:
Ayam Gulai Asam Tempoyak ini sedap kalau lebih pedas.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan