Rabu, 8 Ogos 2018

Sambal Tumis Telur Pecah


Petua Melembutkan Ayam Tua

🐣Petua Melembutkan Ayam Tua 1🐥
Tumbuk setengah sudu teh lada hitam bersama dengan sedikit halia, masukkan ke dalam periuk bersama ayam tua dan air untuk direbus. Rebus hingga lembut. Kemudian keluarkan ayam, cuci bersih, lumurkan tepung beras dan goreng.

🐣Petua Melembutkan Ayam Tua 2🐥
Masukkan beberapa keping tempurung kelapa ke dalam periuk ketika merebus ayam tua. Pasti ayam akan cepat empuk.

🐣Petua Melembutkan Ayam Tua 3🐥
Masukkan seruas tebu ke dalam periuk ketika memasak ayam tua. Pasti ayam akan cepat empuk.

🐣Petua Melembutkan Ayam Tua 4🐥
Bungkus satu sudu besar biji selasih dengan kain kasa dan masukkan ke dalam periuk ketika memasak ayam tua. Pasti ayam akan cepat empuk.

🐣Petua Melembutkan Ayam Tua 5🐥
Masukkan daun pisang abu yang telah dicarik-carikkan ke dalam periuk ketika memasak ayam tua. Pasti ayam akan cepat empuk.

🐣Petua Melembutkan Ayam Tua 6🐥
Potong ayam tua kepada beberapa bahagian. Rebuskan bersama air kelapa sehingga empuk. Toskan airnya dan boleh dimasak seperti biasa. 

Petua Melembutkan Ayam Tua 7
Masukkan beberapa potongan pangkal daun nanas (warna kuning) ke dalam periuk ketika memasak ayam tua. Keluarkan apabila ayam telah empuk.

Petua Melembutkan Ayam Tua 8
kisar sepotong buah nanas. Lumurkan pada ayam tua dan perap selama setengah jam. Bersihkan dan masak ayam seperti biasa.
🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥🐥

#tipsDapur 



Sambal tumis telur pecah 

BAHAN-BAHAN :

6 biji telur

1 biji bawang besar - di potong nipis
1/2 sudu kecil asam jawa segera
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa

BAHAN DIKISAR LUMAT :

10 biji cili kering
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm belacan

CARA-CARA MEMASAK :


1) Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bahan kisar tadi sampai terbit bau wangi dan cili menjadi masak dan terbit minyak.

2) Kemudian masukkan gula, asam jawa, garam dan bawang besar .Terus mengacau semua bahan tadi sehingga bawang besar menjadi layu.

3) masukkan telur yang sebiji sebiji,jwngan bertindih,nanti telur tak cantik. Tunggu sehingga telur sedikit keras..baru digaul..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan