Rabu, 25 April 2018

Ayam Masak Paprik

🌸Bahan-bahan:

300 gram ayam (campuran bahagian isi dan tulang
3 sudu besar minyak masak
1 sudu besar cili kisar
2 ulas bawang putih (diketuk)
1 cm halia (hiris nipis)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos cili
1 sudu kecil pes tomyam
1 helai daun limau purut
1 batang serai (dititik)
5 biji cili api (dititik)
1/2 labu bawang besar (hiris kasar)
sedikit air
sedikit sos ikan (optional)
sayur (bunga kubis,kacang panjang dan capsicum hijau)

🌸Cara-cara:

Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih, halia dan cili kisar dan pes tom yam hingga naik bau.
Masukkan ayam dan kacau selama 2-3 atas api yang besar.
Masukkan bahan-bahan lain beserta air, kacau hingga kuah menjadi pekat.
Angkat dan hidangkan bersama nasi putih yang panas.

🌸Tip:
Kalau nak pedas boleh tambah cili api.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan