Sabtu, 25 Ogos 2018

Ayam Masak Kicap


Bahan-Bahan:

  • 1/2 ekor ayam - goreng garam kunyit
  • 3 ulas bawang putih *
  • 3 ulas bawang merah*
  • 2 cm halia*ditumbuk

  • 1 ulas bawang besar (dihiris nipis)
  • kicap manis secukup rasa
  • 2 sudu besar sos tiram
  • garam secukup rasa

Cara Penyediaan


  1. Panaskan 4 camca besar minyak. Tumis bahan tumbuk kasar
    sehingga kekuningan dan naik bau.
  2. Masukkan ayam, sos tiram dan kicap beserta sedikit air (1 cawan). Kacau dan tutup, biarkan sehingga ayam menjadi empuk.
  3. Kemudian masukkan cili padi dan bawang besar, biar 5 minit. Siap untuk dimakan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan